Jo monta vuotta kokeilunhaluiset pääkaupunkiseudulla asuvat henkilöt ovat kuluttaneet sunnuntaisia aamupäiviään eri ravintoloissa, jotka tarjoavat nälkäisille runsaita brunsseja. Vielä kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten Suomessa ei harrastettu yleisesti brunsseja, vaan tyydyttiin tavalliseen aamiaiseen. Brunssikulttuuri saavutti kuitenkin myös kaukaisen pohjoismaamme, ja erityisesti helsinkiläiset ovat rakastuneet hitaan runsaisiin brunssipöytiin, jotka notkuvat toinen toistaan herkullisempia ruokia ja juomia. Mutta mistä brunssit rantautuivat Suomeen? Mitä brunssi tavallisesti sisältää? Jatka lukemista, niin saat vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin.
Brunssin historia ja tarkoitus pähkinänkuoressa
Brunssi on perinteisesti viikonloppuaamuihin sijoittuva lounaan ja aamiaisen välimuoto. Sana ’brunssi’ tuleekin leikitellysti englannin kielen sanoista breakfast ja lunch, jotka yhdessä muodostavat hupaisan sanan brunch. Sana brunch on käännetty suomalaiseen suuhun sopivammaksi brunssiksi.
Brunssin ideana on koota yhteen aamiaiselta tutut elementit, kuten kananmunat eri muodoissaan, leivät täytteineen, croissantit, jugurtit, puurot, hedelmät ja pienet makeat herkut. Mutta koska kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä aamiainen, on brunssiin sisällytetty myös runsaasti erilaisia lämpimiä lounasruokia, kuten esimerkiksi keittoja, paistoksia, makkaroita, suolaisia piirakoita ja jopa kunnollisia aterioita. Brunssi tarjoillaan tavallisesti yhtä lailla runsaan juomapöydän kanssa, johon brunssimaiseen tapaan kuuluu yleensä niin shampanja, kuohuviini, kahvit ja mehut.
Brunssi tarjoillaan yleensä noutopöydästä samaan tapaan kuin vaikkapa hotellin aamiainen. Brunssin historia on peräisin Oxfordista, kun yliopistoa käyvät oppilaat halusivat järjestää erikoisempia aamiaisia keskenään. Amerikkalaiset ottivat pian brunssin omaksi perinteekseen, ja hiljalleen se alkoi levitä ympäri maailmaa suosituksi sunnuntaipuuhaksi. Brunssista haluttiin epämuodollinen tapahtuma, mistä johtuu varmasti se, että brunssista on tullut suomalaisten keskuudessa suosittu ruokailutapahtuma. Brunssilla edetään hitaasti, keskustellaan rauhassa ja syödään juuri sitä, mitä halutaan. Brunssin ideana on viettää viikon parasta lepopäivää rauhallisen tunnelman saattelemana ja aloittaa päivä runsaalla buffetpöydällä ja antoisilla, syvillä keskusteluilla. Koska brunssi voi tavallisesti jatkua monta tuntia, tyypillisesti noin kello yhdestätoista kello kolmeen iltapäivällä, mahtuu siihen paljon eri ruokalajeja ja paljon keskustelua.
Brunsseja järjestetään nykyisin monissa eri ravintoloissa ja hotelleissa, mutta pöytä kannattaa varata etukäteen varsinkin isoille seurueille – brunssit ovat yllättävän suosittua ajanvietettä viikonloppuisin!